Zajímavosti Berlína...Hora Kreuzberg

Ne náhodou čtvrť Kreuzberg ve svém názvu nese onen "berg", tedy "horu". Najdete v ní totiž nejvyšší přírodní bod Berlína - Křížovou horu, která má za sebou bohatou, poměrně smutnou ale zato zajímavou historii. 
První zmínky o Kreuzbergu nalezneme už v polovině 13. století a ač se to dneska vůbec nezdá, tato vyvýšenina několik stovek let sloužila jako vinice a ovocná plantáž. V roce 1813, během války proti Francii, na hoře vznikla pevnost, která se za sedm let proměnila v osmnáctimetrový Pruský národní památník za osvobození. Ten tu stojí dodnes jako vzpomínka na bitvy s Francouzi v německých městech.
Kromě toho, že Křížová hora připomíná boje za svobodu, máte od památníku pohled na Berlín jako na dlani. Jedná se o přírodní vyvýšeninu o výšce 66 m. n. m., která v jinak placatém Berlíně nemá obdoby. Bohužel pohled na střed Berlína se vám naskytne pouze z jednoho směru. Z druhé strany brání výhledu nové výstavby. 
Jak se tam dostat: Kreuzberg se nachází v parku Viktoria. Nejbližší stanice: U6 Platz der Luftbrücke nebo U7 Mehringdamm.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Praktické info...mobilní aplikace, bez kterých se v Berlíně neobejdete

Kde nakupovat o víkendu? Na trzích! I.

Berlín pěšky: Skrz Kreuzberg - severní cesta